Gatunki drewna

W naszej firmie, aby sprostać wszystkim wymaganiom potrzebnym do prawidłowego spalania drewna w kominkach staramy się aby produkowane przez nas drewno posiadało najwyższą jakość. Uzyskujemy ją poprzez zakupy drewna tylko wysoko gatunkowego, a także poprzez makszymalnie szybkie i efektywne sezonowanie – suszenie drewna. Drewno, które trafia do naszej firmy z lasu jest możliwe jak najszybciej cięte i łupane, układane i przykrywane od góry by mogło przesychać oddawać bokami wodę i dotrzeć do Państwa maksymalnie suche. Każdy metr drewna w naszej firmie jest oznaczony datą jego łupania od której liczymy sezonowanie (częstym błędem jest liczenie sezonowania drewna od jego ścięcia – kora drzewa jak skóra u człowieka ma za zadanie zatrzymywać maksymalnie dużo wody).

Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne gatunki drzew liściastych wykorzystywanych w kominkach.

GRAB – Drewno cieszące się najlepszą opinią wśród naszych klientów. Jest najcięższym drewnem kominkowym, w związku z tym ma największą wydajność cieplną z 1 metra. Posiada cienką korę co wpływa na małą ilość popiołu pozostałą po jego spalaniu. Charakteryzuje się również bardzo dobrym i sybkim przesychaniem. Suchy pali się wolno i długo małym płomieniem.

BUK – Drewno które posiada bardzo podobne właściwości do grabu. Mokre drewno bukowe posiada największą ilość wody wśród wszystkich gatunków drzew liściastych tutaj opisanych, ale podobnie jak grab charakteryzuje się dobrym i dość szybkim przesychaniem. Posiada podobnie go grabu cieńką korę. Odróżnić można go od grabu po kolorze drewna.

JESION – Suche drewno jesionowe pali się szybciej od grabu, buku czy dębu. Bardzo dobrze przesycha. Jest jednak bardzo cięzkim i twardym drewnem w związku z tym, pomomo szybszego spalania posiada bardzo podobną kaloryczność co grab i buk. Dzięki szybszemu spalaniu odczuwalne jest wyrażnie większe ciepło rozchodzące się od kominka niż ma to miejsce w przypadku w/w innych gatunków. Kora dojrzałego jesionu jest niewiele grubsza ok kory grabu i buku w związku z tym po spaleniu pozostaje troszkę więcej popiołu.

DĄB – Drewno twarde, cięzkie, posiada dość grubą korę. najbardziej polularnie w naszych okolicach ze względu na dość liczne jego występowanie w lasach. Uznawane jest za drewno trudno wysychające, ale sezonowane w przewiewnych i nasłonecznionych miejscach przesycha niewiele wolniej od pozostałych gatunków. Cieszy się dużą popularnością dzięki długiemu powolnemu i spalaniu. Minusem jest dość gruba kora pozostawiająca popiół.

BRZOZA – Dawniej drewno uznawane jako podstawowe drewno kominkowe, dziś ustąpiło modzie na twardsze i bardziej kaloryczne gatunki, często w porównaniu z brzozą znacznie przeceniane. Drewno brzozowe uznawane jest za drewno twarde lub średnio-twarde, ale jego kaloryczność jest niewiele mniejsza od pozostałych wyżej wymienionych gatunków. Brewno brzozy szybko wysycha, poiada niewielką ilość kory poza odcinkami odziomkowymi. Dobrze się rozpala, przez co często kupowana jest jako drewno służące do rozpalania w kominku.

OLCHA – Drewno zaliczane przez wielu do drewna liściastego miękkiego. Posiada znacznie niższą od brzozy kaloryczność, jest drewnem używanym do rozpalania w kominkach, ale również ze względu na zazwyczaj najniższą cenę chętnie jest kupowana jako opał podstawowy.

TOPOLA – Drewno posiadające najmniejszą gęstość, a co za tym idzie i kaloryczność, jest najszybciej spalającym się drewnem w naszej ofercie. Z punktu ekologiczności jednak jest to prawdziwie energetyczny opał – rośnie najszybciej ze wszystkich tutaj wymienionych gatunków, a więc jest najbardziej odnawialnym źródłem energii.

POZOSTAŁE GATUNKI DRZEW TAKŻE POPULARNYCH JAKO DREWNO KOMINKOWE TO AKACJA, WIĄZ, KLON, JAWOR.

Nasi klienci kupują często konkretne gatunki ze względu na indywidualne upodobania i doświadczenia. Według nich poszczególne gatunki drzew posiadają różną charakterystykę spalania (kolor płomienia, zapach spalania, zapach drzewa, szybkość spalania temperaturę spalania, szybkość przesychania, przyzwyczajenie), dlatego niezmiernie ciężko jest nam odpowiedzieć na często zadawane przez państwa pytanie, jaki gatunek wybrać.

Gatunki do kominka – poradnik